Raskatten: is dat helemaal zuiver?

Raskatten zijn katten die bij een bepaald ras horen door bepaalde eigenschappen, zoals hun uiterlijk of hun gedrag. In elk land gelden weer andere standaarden voor de erkenning van raskatten. In een zogenaamde ‘rasstandaard’ wordt beschreven hoe een ideale kat in dat ras eruit hoort te zien. Dit kan heel nauw komen en gaat zelfs over details als de grootte van de oren of de beharing van de staart.

Shows

kattenshowOp speciale shows die georganiseerd worden door raskattenverenigingen wordt bepaald of een kat voldoet aan de standaard die voor dat ras is opgesteld. Er is een gespecialiseerde keurmeester aanwezig die een rapport met plus- en minpunten opsteld voor elke kat. Uiteindelijk wordt er vaak ook een winnaar aangewezen die met een aanzienlijk bedrag naar huis kan gaan.

Fokken

Door het fokken van katten kunnen rassen steeds ‘zuiverder’ worden gemaakt. Hier kleven echter ook nadelen aan. Zo leven raskatten vaak korter dan gewone katten. Ze hebben een zwakkere gezondheid en zijn vatbaarder voor ziekten en aandoeningen, aangezien door het fokken, naast de sterke plekken, ook de zwakke plekken van het ras versterkt kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is de Perzische kat met de platte snoet. Dit is gekomen door het fokken, maar veroorzaakt vaak ademhalingsproblemen of zorgt dat de traanbuizen verstopt raken.4

Veelvoorkomende aandoeningen

Er zijn een aantal ziekten die relatief veel voorkomen bij raskatten. Zo zijn er een aantal rassen die leiden aan aangeboren doofheid, vooral witte katten met opvallend blauwe ogen. Ook zijn er raskatten die een hartafwijking hebben en ook problemen met de nieren, lever en darmen komen vaker voor dan bij gewone katten.