Kat jaarlijks vaccineren: is dat nodig?

Je huisdier jaarlijks vaccineren: een eeuwig discussiepunt tussen baasjes. De een houdt zich netjes aan de jaarlijkse enting, anderen vinden het onnodig. Vooral als het om katten gaat zijn de meningen nogal verdeeld. Maar is het (jaarlijks) vaccineren van je kat echt nodig?

Kat vaccineren: waarom eigenlijk?

Door je kat te laten inenten bij de dierenarts voorkom je het oplopen en verspreiden van besmettelijke ziektes. Door je netjes te houden aan de vaccinatieschema’s heeft het dier een grotere overlevingskans.Vooral bij jonge dieren zijn de vaccinaties van belang. Om zelf antilichamen aan te kunnen maken, dienen kittens drie maal ingeënt te worden. Dit gebeurt meestal op 6, 9 en 12 weken oud.

Maar hoe werkt zo’n enting? Een vaccinatie zorgt ervoor dat het lichaam van het dier wordt voorbereid op een eventuele infectie. Dat activeert het immuunsysteem, waardoor de ziekteverwekkers uitgeschakeld kunnen worden voordat ze hun werk gaan doen. Tijdig vaccineren zorgt ervoor dat deze werking door blijft gaan. Door af te zien van entingen is het dier steeds minder goed in staat om zelf besmettingen te verweren. De kans op ziekte wordt daardoor groter.

Een verzekering voor vaccinaties

Veel baasjes (van binnenkatten) vinden het jaarlijks vaccineren niet noodzakelijk. Naast dat de kans op ziekte bij een binnenkat kleiner is, kost het ook nog eens structureel aardig wat geld. De kosten voor het consult komen daar vaak ook nog eens bij. 
Door een kattenverzekering af te sluiten bescherm je jezelf tegen deze (jaarlijkse) kosten van de dierenarts. Zo biedt je jouw kat altijd de beste medische zorg, inclusief de vaccinaties.

Er zijn verschillende verzekeringen die vaccinaties dekken. Op onze website vind je alle mogelijkheden en verzekeraars die vaccinatiedekking bieden in een helder overzicht.