Wat is krolsheid?

Wanneer een poes in een periode zit waarin zij zwanger kan raken, is ze zoals het heet krols. De meeste poezen kunnen voor het eerst in krolsheid geraken als ze zo’n zes tot acht maanden oud zijn, en in zeldzamere gevallen zelfs rond de drie of vier maanden. Krolsheid kan zich bij binnenpoezen het hele jaar door aandienen, maar bij de meeste poezen treedt het in beginsel alleen in de lente en zomer op. Gedurende haar vruchtbare periodes zal een kat zich zo vaak en door zo veel mogelijk katers laten dekken, en het is dan ook niet ondenkbaar dat kittens uit hetzelfde nestje verschillende vaders hebben.

wat-is-krolsheid-kattenHoe lang kan het aanhouden?

Zoals gezegd heeft de gemiddelde poes een vruchtbaarheidscyclus die seizoensgebonden is. En als zij eenmaal krols is geworden zal zij dit ruim een week lang blijven, zeg maar dat het een dag of zeven, acht, negen kan duren. Dit zal zich telkens met tussenpozen van twee tot vier weken weer herhalen. Om alles even kort samen te vatten: wanneer een kat krols wordt, hoe lang zij dit zal blijven en hoe vaak krolsheid zich voor zal doen is per poes verschillend.

Hoe is krolsheid te herkennen?

Anders dan bij bijvoorbeeld honden is er geen uiterlijke manier om te bepalen wanneer een poes ontvankelijk is, maar haar gedrag zal vaak weinig te raden laten. Zo zal zij zich waarschijnlijk erg rusteloos gedragen, veel blèren, constant naar buiten willen, erg aanhankelijk zijn, enzovoort. Maar krolsheid zonder merkbare gedragsverandering kan een enkele keer ook voorkomen.