Wat eten katten?

Op de vraag wat katten horen te eten is een kort, eenduidig antwoord te geven. Katten zijn formidabele jagers, en hun stofwisseling is volledig toegespitst op het eten van vlees. Net als grotere katten gebruiken ze hun scherpe gebit om stukken van hun prooi af te scheuren, en slikken deze vervolgens zonder grondig te kauwen door. Fysiek zijn er niet op toegerust om plantaardig eten efficiënt te verwerken, en kunnen dit dus slechts in zeer beperkte mate. De gemiddelde huiskat besteedt echter weinig tijd aan de jacht, dus laten we het hebben over wat ze door ons voorgeschoteld krijgen.

Droogvoer

Wat eten kattenDroogvoer, oftewel brokken, heeft als het voordeel dat het kan helpen tegen de opbouw van tandplak, en dus ook de kans op tandsteen en tandvleesontsteking vermindert. Een ander groot voordeel van brokjes is dat het erg lang op de plank kan blijven liggen. Maar aan dit voordeel kleeft meteen een nadeel. De benaming droogvoer verklapt al wat dit nadeel is, namelijk dat deze houdbaarheid mogelijk wordt gemaakt door het lage vochtpercentage van de brokjes. Het dan ook belangrijk dat katten die brokjes krijgen ook altijd voldoende toegang tot drinkbaar water hebben.

Natvoer

Natvoer wordt meestal blikvoer genoemd, hoewel het ook in zakjes en aluminiumbakjes te koop is. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, bijvoorbeeld als paté of stukjes vlees in gelei of saus. Natvoer heeft een aanmerkelijk hoger vochtgehalte dan brokken, en heeft daarom ook in het algemeen een sterkere geur. In contrast met droogvoer doet het niks tegen de opbouw van plak, en het is dan ook raadzaam om de twee in combinatie met elkaar te gebruiken.