Vuurwerkangst bij je kat

 

Nog een paar dagen en we vieren met zijn allen dat we het nieuwe jaar ingaan! Een groot feest voor ons, met lekker eten en drinken. En natuurlijk een boel vuurwerk. Prachtig altijd om te zien, maar niet voor iedereen. Je kat is er namelijk niet blij mee en kan er van in paniek reken. Vuurwerkangst onder huisdieren zijn we vaak en er zijn gelukkig verschillende manieren om hier mee om te gaan. Er is een oplossing voor de korte termijn en voor de lange termijn. Beide behandelingen leggen wij hier uit.

Korte termijn vuurwerkangst tegen gaan

Lees je vandaag pas dit blog? Dan kan je alleen nog maar kiezen voor de korte termijn oplossing. Dit is dat je medicatie geeft aan je kat waardoor hij wordt gekalmeerd. De dierenarts kan je hier het beste advies over geven. Er zijn namelijk verschillende soorten medicijnen te verkrijgen. Er zijn heftige medicijnen die er voor zorgen dat je kat suf wordt. Maar dit is zo’n soort medicijn dat hij nog wel angstig is, maar dit niet meer kan tonen. Je begrijpt vast dat we dit niet aanraden. Gelukkig zijn er ook medicijnen verkrijgbaar waar de angst wel wordt weggenomen, maar de kat bij bewustzijn blijft. Nogmaals, de dierenarts kan jou hier het beste over adviseren. De kosten van de dierenarts worden vergoed als je een kattenverzekering hebt afgesloten. Vergelijk online de verzekeraars zodat je de beste kattenverzekering voor jouw kat afsluit.

Lange termijn vuurwerkangst kat

De beste manier om je kat te laten wennen aan het vuurwerk is door 5-6 weken van tevoren dit aan te pakken. Je hoeft dan geen medicatie te gerbuiken en de kat heeft er de rest van zijn leven profijt van. Leer je kat eerst wennen aan de geluiden van vuurwerk. Dit kan je bijvoorbeeld opzoeken op Youtube. Speel het geluid zacht af. Als de kat hier aan went kan je het wat harder gaan afspelen. Beloon je kat met een kroel of lekker snoepje als hij niet reageert op de geluiden. Dit is positieve beloning. Ook kan je geurverdampers gebruiken die alleen de kat ruikt. Hier wordt hij rustig van. Er zijn tevens nog geruststellende voedingssupplementen te krijgen, die positief resultaat oplevert. Vraag dit na bij de dierenarts.

Tot slot nog tips

Zorg al een paar dagen voor het oudjaar dat de kat binnen is en niet meer naar buiten gaat. Er wordt al vaak dan vuurwerk afgeschoten, je moet er niet aan denken dat je kat er van schrikt en wegloopt. En niet meer thuis durft de komen. Doe op de avond zelf de gordijnen dicht en de televisie of radio aan. Blijf zelf ook rustig en aai je kat niet te veel. Dan gaat hij juist denken dat er iets aan de hand is.