Mogen katten melk drinken of niet?

Een veelgehoorde vraag die wij krijgen is of katten wel of geen melk mogen drinken. De gedachte is namelijk dat dit geen kwaad kan. Er zijn immers kinderliedjes waarin katten melk drinken: poesje miauw, kom eens gauw, ik heb lekkere melk voor jou. Maar ook zijn er veel afbeeldingen te vinden waarbij de katten melk van een schoteltje likken. En toch is er twijfel of het nu goed voor je kat is of niet.

Nee, katten mogen geen melk drinken

Nee, het is niet goed voor je kat om koeienmelk te drinken. Melk van andere dieren is ook slecht voor ze, behalve in het ene geval dat een kitten moedermelk van de kat drinkt. Deze melk is rijk aan vetten, eiwit en andere voedingsstoffen die een kitten nodig heeft om groter te worden. Verder heeft een kat geen melk nodig als onderdeel van zijn voeding, alleen vers water is echt voldoende voor je kat.

Waarom is het slecht voor de kat?

Veel katten hebben een lactose-intolerantie voor melk van koeien en van andere dieren. Het drinken hiervan kan leiden tot diarree of andere spijsverteringsproblemen. Voor kittens is dit levensgevaarlijk, want ze kunnen snel uitdrogen en blijvende nierbeschadigingen er aan over houden. Je moet er toch niet aan denken dat je dit hebt veroorzaakt bij je lieve kattenvriend? Geef hem daarom absoluut geen melk, ook niet als hij er om vraagt bijvoorbeeld doordat hij het in het verleden wel eens heeft gedronken. Wil je toch melk geven aan je kat? Zorg er dan voor dat je speciale kattenmelk koopt in een dierenspeciaalzaak. Deze melk is vaak lactose-vrij en veroorzaakt geen lichamelijke problemen. Geef deze melk niet te vaak, maar alleen als traktatie. De melk is namelijk erg calorierijk en maakt de kat al snel te dik. Heb je al wel een kattenverzekering afgesloten? Een kattenverzekering is handig wanneer je te maken krijgt met (onverwachte) medische kosten zoals voor de dierenarts of medicatie. Nog geen kattenverzekering? Kijk dan hier om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.