Meerdere katten in huis – een goed idee?

Het ziet er altijd zo gezellig uit als je meerdere katten door huis ziet lopen. Of gezellig met z’n allen op de bank in het zonnetje ziet liggen. Maar is het wel een goed idee, meerdere katten in huis? Want ik heb ook wel verhalen gehoord, waarbij de katten het onderling minder gezellig hadden dan dat het er uit zag. Waar moet je als eigenaar rekening mee houden, en hoe kan je dit in goede banen leiden? Katten zijn snel gestresst en dit kan tot gezondheidsklachten leiden. Om te zorgen dat je jouw kat gezond houdt geef ik enkele tips.

Geef meerdere katten in huis elk een eigen plek

Van nature zijn katten solisten en hechten ze grote waarde aan het hebben van een eigen plek. Net als mensen hebben katten een persoonlijke ruimte om zich heen. En hebben ze behoefte aan een eigen ruimte. Dit hoeft niet een kamer te zijn, maar een mandje of dekentje op de bank volstaat ook. Dus zorg dat elke kat dit tot zijn beschikking heeft. Wat betreft de bakken (etensbak, waterbak en kattenbak) hangt af van het aantal groepen katten. Twee of meer katten die samen slapen en geen problemen hebben met delen van de bakken zijn een groep. Als je merkt dat een kat dit niet tolereert is hijzelf een losse groep. Tel je groepen katten en verzorg voor dat aantal de bakken.

Ontsnappingsroutes in huis

Wanneer je kat gaat eten, drinken of zijn behoefte doet, is hij kwetsbaar. Het is dan ook extreem stressvol voor jouw kat wanneer hij in een hoekje zit en niet weg kan komen. Zet daarom de bakken dusdanig neer, dat er altijd een ontsnappingsmogelijkheid is. Denk in drie dimensionaal, dus omhoog en omlaag, planken aan de muur, een krabpaal in de buurt etc.

Eigen speelgoed

Zoals je vaak bij kinderen ziet dat ze hun speelgoed verdedigen hebben katten ook deze neiging. Ze vinden het erg leuk om met hun eigen speelgoed samen met de katteneigenaar te spelen. Maar zelf spelen met het eigen speelgoed zie je ook vaak voorkomen. Dus zorg dat elke kat een eigen favoriete speelgoed heeft waar hij mee kan spelen op zijn eigen plek.

Sluit een kattenverzekering af voor je katten

Laat je niet voor de gek houden door je katten. Het kan lijken alsof ze het goed met elkaar kunnen vinden, doordat ze rug aan rug op de bank liggen te slapen. Maar ze delen dan echt geen plekje hoor. Ze liggen gewoon te genieten van de zon, maar echt met de ruggen tegen elkaar. Want wat je ziet is er niet! Blijven eigenwijze wezens. Nogmaals, stress is slecht voor je kat en kan leiden tot gezondheidsklachten. Heb je er al aan gedacht om een kattenverzekering voor je katten af te sluiten? Vergelijk de aanbieders van kattenverzekeringen voordat je een verzekering afsluit. Dan weet je van tevoren welke kosten er wel of niet vergoed worden.