Voor je kat kan het soms beter zijn om hem te castreren. Het klinkt zielig maar vaak is het beter voor jou en nog belangrijker voor je kat. Helaas zijn hier natuurlijk wel kosten aan verbonden. 

Kosten castratie katIn het kort, waarom castreren?

Van nature hebben katten een groot territorium waarin ze leven. Een kern en een wijdere omgeving. De kern is de veilige plek van de kat, de omgeving is er voor de afbakening van deze omgeving en voor de jacht. Daarnaast is dit territorium ook de plek waarin ze krolse poezen kunnen vinden.

In de natuur betekent dit dat de kat zijn territorium beschermt. De kat die verliest zal een nieuwe omgeving moeten vinden. Op de manier waarop wij katten houden is dit niet haalbaar. De buurman heeft wellicht ook een kat en dit betekent dat er twee katten in één territorium zijn. Dit heeft tot gevolg dat er gevechten plaatsvinden tussen deze katten, ze gaan sproeien en misschien wel zwerven in de hoop een poes tegen te komen.

 

Een ongecastreerde kater zal vaker dierenarts kosten hebben door het oplopen van wonden. Ook is de kat onrustig, omdat hij dus niet zijn normale natuurlijke manier van leven kan volgen. Allemaal redenen om toch over te gaan op castratie. Dit kan het beste bij een kat van 6 tot 12 maanden.

Kosten castratie kat

De kosten van een castratie worden natuurlijk bepaald per dierenarts. Hou rekening met een bedrag van 60 euro dan zit je bijna altijd wel goed. De kosten van de castratie zijn weinig in vergelijking met de voordelen.

 

Castratie kosten en kattenverzekering

Er is geen standaard manier waarop verzekeraars om gaan met de kosten van de castratie van je kat. Zo wordt het bij OHRA wel gedekt maar enkel in een aanvullende verzekering. Hierbij moet je tevens nog rekening houden met je eigen risico. Petplan geeft bijvoorbeeld aan dat een kattenverzekering enkel is voor onvoorziene kosten. Deze behandeling is daar niet onderdeel van. Het is dus verstandig even kort te kijken wat jouw verzekeraar voor voorwaarden heeft. Mocht je nog geen kattenverzekering hebben dan kun je deze vergelijken op onze homepagina.