Katten: vaak voorkomende allergieën

Allergieën komen niet alleen bij mensen regelmatig voor. Ook onze geliefde kattenbeesten kunnen flink last hebben van allergieën. In sommige gevallen lijkt het onschuldig, maar de onder andere de jeuk kan ervoor zorgen dat jouw kat op een gegeven moment niet meer de oude is. Als de kat last heeft van overmatig krabben, likken en bijten op bepaalde plekken dan is het aan te raden een bezoekje te brengen aan de dierenarts.

Veelvoorkomende allergieën

Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op een prikkel van buitenaf. Wat deze prikkel is en hoe heftig een dier erop reageert is altijd anders. Onderstaande vier allergiesoorten zijn te onderscheiden en komen regelmatig voor bij katten:

Vlooienallergie
In dit geval kan de kat niet tegen het speeksel wat de vlo aanmaakt. Een beet van een vlo kan voldoende zijn om een hevige reactie te veroorzaken, waarbij de kat veel jeuk heeft.

Voedselallergie
Ongeveer 10 tot 15% van de allergieën bij katten is een voedselallergie. Dit soort allergie kan ook op latere leeftijd nog optreden, bijvoorbeeld bij het voer dat de kat al jaren zonder problemen eet. In de meeste gevallen gaat het om een allergie voor eiwitten.

Atopie
Dit is een erfelijk bepaalde allergie voor dingen uit de omgeving zoals stof, pollen en bomen. Bij ongeveer 85% van de gevallen is er sprake van atopie. Deze vorm van allergie kan seizoensgebonden zijn, net zoals hooikoorts bij mensen.

Contactallergie
Deze vorm komt het minst voor. Het gaat hierbij om een allergie voor stoffen die in direct contact komen met de huid. Bijvoorbeeld een halsband of de krabpaal of mand.

De behandeling bij allergie

Heeft het dier veel last van jeuk? Breng dan een bezoek aan de dierenartsenpraktijk om te onderzoeken waar het vandaan komt. De jeuk kan zo erg worden dat er huidontstekingen ontstaan. Indien nodig kan de kat behandeld worden, bijvoorbeeld: een speciaal dieet, injecties, medicatie of shampoos. Dit brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee.

Om financiële tegenslagen te voorkomen en jouw kat zorgeloos te kunnen helpen kan je ervoor kiezen een kattenverzekering af te sluiten. In veel gevallen vergoedt de verzekering dan bijvoorbeeld de consulten, medicatie en onderzoeken.

Op onze website vind je nog meer informatie over het afsluiten van een verzekering voor je kat en de verschillende verzekeraars. Laat je goed informeren en sluit gemakkelijk online een verzekering af die bij je past!