Je kat heeft de niesziekte, wat kan je doen?

Als je kat de niesziekte heeft, komt dit door besmetting via de neus en keel, het is namelijk een virus. Het virus wordt overgedragen doordat katten veel contact met elkaar hebben. Ze snuffelen even aan elkaar, of slapen in dezelfde ruimte. Je kan je kat gelukkig inenten tegen de niesziekte, maar toch zien we de ziekte elke zomer weer de kop opsteken onder ingeënte katten. Dit komt waarschijnlijk doordat er dan meer katten naar dierenpensions worden gebracht.

Herkennen van de niesziekte

De naam niesziekte verraadt al hoe je herkent dat je kat hier last van heeft. Hij is vaker dan normaal aan het niezen, en dat kan zijn van af en toe tot continu niezen. Ook kan hij benauwd zijn aan zijn luchtwegen en last hebben van kuchen. Andere symptomen waaraan je de niesziekte herkend zijn bijvoorbeeld koorts, kwijlen en blaasjes op de tong. Waarschijnlijk heeft de kat ook last van een verminderde eetlust, drinkt hij weinig en kan er pus uit de ogen en neus lopen.

Voor kittens en niet gevaccineerde katten is de niesziekte erg risicovol. De kat wordt er niet alleen erg ziek van, maar kan er chronisch last van houden. Dit betekent dat de ziekte dan elke keer weer terugkomt. Helaas zien we dit regelmatig gebeuren.

Behandelen

Neem direct contact op met de dierenarts wanneer je denkt dat je kat de niesziekte heeft. De dierenarts kan gelukkig de diagnose snel vaststellen als de symptomen goed duidelijk zijn. De dierenarts zal waarschijnlijk een antibioticakuur voorschrijven. Wanneer je kat te weinig heeft gedronken en uitdrogingsverschijnselen heeft, zal hij aan een infuus worden gelegd om verdere uitdroging te voorkomen. De ziekte is dus goed te behandelen, als je er maar op tijd bij bent.

Voorkomen is beter dan genezen

We raden aan om je kat jaarlijks te vaccineren. Hiermee loopt hij gewoon minder risico om de ziekte te krijgen. Begin hiermee als je kat nog een kitten is en volg het vaccinatieschema voor kittens. Dan is het voldoende beschermd. Wanneer je toch denkt dat je kat de ziekte heeft, ga dan direct naar de dierenarts. Het kan zijn dat er niks aan de hand is, maar voor hetzelfde geldt is je kat toch ziek. Dan is het wel erg fijn als hij direc

t behandeld wordt.

Je kan dus veel leed voorkomen, door de jaarlijkse inentingen en controles bij de dierenarts. Hier zijn natuurlijk kosten aan verbonden. Gelukkig kan je een groot deel van deze kosten vergoed krijgen met een kattenverzekering. Heb je deze kattenverzekering nog niet afgesloten? Vergelijk vandaag dan nog de verschillende aanbieders en hun verzekeringen en sluit online een kattenverzekering af!