Gemiddelde leeftijd van een kat

 

Hoe oud worden katten

Voor veel mensen is hun kat als een kind. Een volwaardig deel van het gezin waar ze hopen jaren van te kunnen genieten. Bij de komst van een kat ga je er natuurlijk vanuit dat hij heel wat jaren oud mag worden, zodat je er lang van kan genieten. Maar hoe oud worden katten eigenlijk gemiddeld?

Hoe oud wordt een kat?

Hoe oud jouw kat gaat worden kunnen wij natuurlijk niet voor je voorspellen. Wel kunnen we kijken naar de gemiddelden. De levensverwachting van jouw pluizebol is echter afhankelijk van verschillende (omgevings)factoren.

Te beginnen bij het ras en de omgeving waar hij opgegroeid is. Er is namelijk verschil te merken tussen raskatten en ‘gewone’ katten. Een buitenkat loopt meer risico dan een binnenkat, terwijl de kans op erfelijke ziekten bij een raskat groter zijn.

De oudste kat ter wereld werd 38 jaar oud. Gemiddeld worden katten echter (maar) 14 jaar oud en een kwart van alle katten plakt er nog een paar jaar achteraan. Zij werden ouder dan 17 jaar.

 

Buitenkat of binnenkat

Wat is beter: een buiten- of een binnenkat? Een vaak oneindige discussie met goede voor- én tegenargumenten. We zetten een paar voordelen op een rijtje van binnen en buitenkatten.

Voordelen binnenkat
Minder tot geen last van parasieten
– Altijd gezelschap om je heen
– Minder gezondheidsrisico’s

Voordelen buitenkat
– Ongediertebestrijding rond je huis
– Goed voor het socialisatieproces
– Zorgt voor voldoende lichaamsbeweging

Beiden hebben natuurlijk ook nadelen zoals: kans op weglopen door jachtinstinct en kans op overgewicht bij binnenkatten. Gevaar van buiten en grotere kans op ziekten/parasieten bij een buitenkat.

In beide gevallen is het verstandig om een kattenverzekering af te sluiten. Op deze manier kan je jouw kat altijd de beste medische zorg bieden, zonder dat jij jezelf scheel betaalt. Bekijk ons overzicht met aanbieders en mogelijkheden en vind een passende verzekering voor jou en je viervoeter!