De eerste katten in Australië

Australië heeft als eiland een eigen dierenrijk. Katten behoren hier normaal niet in. Deze zijn door de mens meegenomen en kunnen daardoor een gevaar zijn voor de lokale diersoorten.  

Met de kolonisten mee

Australian-mistDe eerste katten zijn pas rond 1800 in Australië aangekomen. Waarschijnlijk voeren ze mee op de boten van Europese kolonisten. Een DNA analyse toont aan dat honderden wilde katten die er rondlopen deze maar een paar gezamenlijke voorouders hebben.

De theorie dat ze meegekomen zijn met de kolonisten kan goed aangezien katten vaak gehouden werden op schepen om ongedierte van boord te houden. Denk hierbij aan ratten of andere dieren.

Het was even onduidelijk welke schippers de dieren meegenomen hadden. Schippers uit Maleisië voeren namelijk als in de zeventiende eeuw met katten aan boord. Er ging een theorie op dat zij ook de poezen naar Australië gebracht zouden hebben. Het onderzoek nu toont aan dat de eerste poezen rond 1800 rond liepen, precies in de tijd dat de Britten het continent hebben gekoloniseerd.

Slecht voor de inheemse diersoorten

Voor de inheemse diersoorten wat de introductie van dit nieuwe ras geen goed nieuws. Ze begonnen direct te jaren op allerlei dieren en vormden een bedreiging voor verschillende diersoorten. Er zijn zelf relaties tussen dierensoorten die uitgestorven zijn.

 

Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift BMC Evolutionary Biology.